פירכוס חום


פרכוסי חום בילדים

לילה. ירון בן השנתיים כבר במיטה, נרדם. סוף סוף שקט בבית. ההורים של ירון מתיישבים על הספה בסלון, ופתאום שומעים צעקה מהחדר של ירון.
לשניה מחליפים מבטים. לא מבינים מה הם שומעים. משהו מוזר קורה.
אבא של ירון קם ראשון מהספה ורץ לחדרו. גם אמא של ירון מצטרפת, כדי לגלות את המראה הבא.


@@@

 
(הסרטון הבא  קשה לצפיה. בסרטון נראה ילד שאיננו שלכם מפרכס. כמו כן, אתם יודעים שאתם עומדים לראות עתה ילד מפרכס. דמיינו שאתם ההורים של ירון, ילד בריא לחלוטין, ובזה הרגע שמעתם צעקה מחדרו - וכך, ללא כל הכנה מוקדמת, אתם מגלים לתדהמתכם את המראה הבא)





במילה אחת אפשר לסכם את הסרטון הזה. מפחיד!!! ולמרות שבחיי המקצועיים כרופא ילדים, ראיתי לא מעט ילדים מפרכסים, המראה של ילד ללא כל שליטה, מפרכס, תמיד נשאר מפחיד.

לאחר שצפיתם בסרטון אשאל מספר שאלות, אגב, אלה אותן שאלות שישאל אותכם הרופא כאשר תגיעו למיון עם ילדכם.

כמה זמן נמשך הפירכוס? 
האם היו מעורבות הידיים? הרגליים? האם 2 הידיים או רק יד אחת? שתי הרגליים או רגל אחת?  
האם היתה סטיית מבט?
האם הילד נתן שתן במהלך האירוע
? נתן צואה במהלך האירוע?
האם הוא שינה צבע? האדים? הכחיל?
מה עשיתם בזמן שהוא פירכס? 
האם ההתפתחות שלו תקינה? 
האם היה לו חום?

אתם עוד נסערים מירון, ילדכם הקטן, שזה עתה ראיתם מפרכס, ופתאום צריכים לענות על כל כך הרבה שאלות, בעלות חשיבות מבחינה רפואית, ואין לי ספק שאין לכם את היכולת לענות על השאלות האלה. ואולי השאלה הקשה ביותר לענות היא כמה זמן נמשך האירוע? 
דמיינו שוב שזה ילדכם המפרכס... הפירכוס נראה לנצח. מתי הוא כבר יגמר??? הפירכוס שראיתם עתה נמשך כ 20-25 שניות בלבד. גם בלי שמדובר בילדכם הפרטי זה נראה כאילו הפרכוס הזה הוא הרבה יותר ארוך, לא?

בזמן הפרכוס הוריו של ירון נגעו במצחו, והרגישו שהוא חם. לאחר שנגמר הפירכוס הספיקו למדוד חום, וגילו להפתעתם שלירון יש חום 39.5 מעלות. זהו פירכוס החום הראשון שהוריו של ירון רואים. והשאלות העוברות במוחם רבות. האם ירון יתפתח להיות ילד נורמלי? האם המוח שלו ניזוק מהפירכוס? האם הוא יפרכס כל החיים שלו? הוא צריך טיפול? מה עושים איתו???



@@@



פירכוס חום הוא מצב בו ילד הסובל ממחלת חום מסיבה כלשהי, מגיב בתנעות לא רצוניות של שריריו בשל "קצר חשמלי" בתקשורת בין הנוירונים (תאי עצב) הנמצאים במוחו.  זוהי ההפרעה הפרכוסית השכיחה ביותר בילדות, ודורשת בירור לסיבת החום, בעיקר בפירכוס ראשון, משום החשש שהמקור לחום עלול להיות זיהום בקרומי המוח (מנינגיטיס).
פרכוסי חום נדירים לפני גיל 9 חודשים ואחרי גיל 5 שנים. גיל השיא הוא בין  18-14 חודשים, עד כ 3% מהאוכלוסיה סובלים מפירכוסי חום. ידוע על משפחות שחלק נכבד מילדיהם סובלים מפירכוסי חום, דבר המעיד על מועדות גנטית למחלה זו.
 
פירכוסי החום נחלקים לפשוטים ומורכבים
פרכוס חום פשוט הוא פירכוס בו בזמן מחלת חום נראה פרכוס כללי, המערב את הגפיים סצורה סימטרית, נמשך בין מספר שניות ועד 15 דקות. לאחר הפירכוס יש תקופה פוסט-איקטלית, שבה הילד ישנוני. תקופה זו קצרה.
פרכוס חום מורכב מוגדר באחד משלושת המצבים הבאים: כאשר הפירכוס נמשך מעל 15 דקות, כאשר יש שני פירכוסים או יותר במהלך 24 שעות או כאשר הפירכוס הינו בעל אופי ממוקד (כמו תנועות של יד אחת ורגל אחת, לא סימטרי).

בירור של פירכוס חום: 
יש צורך למצוא את הסיבה לחום אצל הילד הסובל מפירכוס בזמן חום, זאת בעיקר מהחשש שהסיבה לפירכוס היא זיהום סביב המוח וקרומי המוח (מנינגיטיס = דלקת קרום המוח, אנצפליטיס = זיהום מוחי). ההמלצות כיום הן לבצע ניקור מתני (דקירה בגב, באיזור נמוך של עמוד השדרה, בכדי לדגום נוזל המצוי סביב קרומי המוח) לכל ילד מתחת גיל חצי שנה אשר סובל מפירכוס חום, במטרה לשלול דלקת קרום המוח. כאשר יש חשד גבוה לזיהום שכזה, מבצעים את הניקור ללא כל קשר לגילו של הילד.יש מספר וירוסים הידועים כגורמים לפירכוסים, כמו הרפס (גורם לזיהום מוחי) וכן וירוסים הגורמים לדלקות דרכי אויר עליונות, ורוזאולה אינפנטום (המחלה השישית, הנגרמת בשל הוירוסים HHV6 ו HHV7).
על פי החשד הקליני יש לבדוק בבדיקות מעבדה: ערכי סוכר, מלחים בגוף (בעיקר נתרן, סידן), טוקסיקולוגיה (הרעלות).
במקרה הצורך (כאשר הפירכוס הוא מורכב, או כאשר יש גורמי סיכון המכוונים למחלה פירכוסית שאינה קשורה רק להופעת החום בילד) - מבצעים המשך בירור, אשר כולל ביצוע של  אלקטרואנצפלוגרפיה (EEG). כאשר הפירכוס הוא פשוט (כלומר, קצר, סימטרי, בודד ב 24 שעות) - אין צורך לבצע כל הדמייה מוחית או EEG.


מה צפוי לילד אשר סבל מפרכוס חום?
בכמחצית מהילדים אשר פירכסו בזמן חום פעם אחת בחיים, יופיע פירכוס חום נוסף בהמשך.  במיעוט הילדים יופיעו פרכוסי חום רבים. ילדים עם פרכוס חום פשוט אינם בסיכון גבוה יותר לפתח אפילפסיה מאשר יתר האוכלוסיה.

האם הילד יסבול מאפילפסיה (פירכוסים שאינם קשורים לחום) בעתיד?
קיימים מספר גורמי סיכון להופעת מחלה פירכוסית שאיננה קשורה לחום,  בשכיחות גבוהה:
כאשר הפרכוס היה אסימטרי, תקופה פוסט איקטלית ארוכה מאוד, כאשר קיים ספור משפחתי של אפילפסיה, במקרה בו פרכוס החום היה לפני גיל 9 חודשים, וכן אם הילד סובל מעיכוב התפתחותי, או שסובל ממחלה נוירולוגית קיימת.
שכיחות לאבחון של אפילפסיה מגיע עד ל-9% כאשר ישנם מס' גורמי סכון, לעומת שכיחות של 1% בפרכוסי חום ללא גורמי סכון.
 
טיפול
טיפול רוטיני של ילד בריא עם פרכוס חום פשוט כולל – חיפוש מקור החום, הורדת החום והרגעת ההורים (ברור כמה זה פשוט, הא? תנסו להרגע אחרי שראיתם את הילד שלכם מפרכס...). בכל מקרה, מטרת המידע הניתן כאן היא להרגיע, כי בסופו של דבר, רוב הסיכויים שלא ישנה אירוע של פירכוס חום, וגם אם נשנה, לא יגרם כל נזק מוחי לילד.  

טיפול מניעתי
אנטי פרכוסי ממושך למניעת פרכוסי חום חוזרים הינו במחלוקת ואינו מומלץ עוד. שתי תרופות אנטי-פירכוסיות הינן בעלות השפעה על פירכוסי חום.  
פנוברביטל יש השפעה על פרכוסי חום ויכול למנוע פרכוסים חוזרים אך הוא מוריד את התפקוד הקוגנטיבי (שכלי).  
ולפרואט יעיל גם כן בפרכוסי חום אך תופעות הלואי שלו חמורות מאוד – רעילות לכבד, בעיקר לפני גיל שנתיים.
דיאזפם (טיפול דרך הפה) - יעיל ובטוח במניעת פרכוסים חוזרים , בתחילת כל מחלת חום נותנים 0.3 מ"ג/ק"ג X3 ביממה (1 מ"ג/ק"ג/יממה), לאורך כל המחלה (לרב 2-3 ימים). תופעות הלוואי מינוריות, לעיתים מופיעים עיפות, אי שקט, אטקסיה וניתן להפחיתם ע"י התאמת המינון. טיפול זה טוב כאשר ההורים חרדים מאוד.

לא הוכח בשום מחקר כי מתן טיפול להורדת חום במהלך מחלות חום, מונע את הופעת פירכוסי החום. כך שההוראה של הרבה רופאים להורים לתת תרופות להורדת חום כל הזמן, סביב השעון, לא מוכחת כלל כמועילה (אך היא נותנת להורים את התחושה שיש ביכולתם לשנות את מהלך המחלה... ).



המלצות, אם חס וחלילה אתם ההורים של הילד ששומעים את הצעקה מחדרו, ומגלים את ילדכם מפרכס:
1. להדליק אור בחדר. חשוב לראות מה קורה בזמן הפירכוס? ולשים לב לתנועות של ידיים ורגליים (האם סימטרי או לא? דבר זה חשוב כדי לדעת האם הפירכוס הוא פשוט או מורכב). מה שעה? כמה זמן נמשך האירוע? האם הילד מכחיל??? לשים לב לשאלות שצויינו לעיל.
2. לא להזיק לילד! לא לשפוך עליו מים. לא לטלטל אותו. לא להכניס לו שום דבר לפה, ואם יש לו דבר מה בפה (או שהוא מקיא) - אז להוציא את ההפרשות/חפצים מפיו.
3. לתמוך בראש של הילד, שלא יסבול מחבלות ראש בנוסף על פירכוס החום.
4. לנסות להוריד חום (נר אקמול), מגבת עם מים קרים.
5. במקרה שהפרכוס נמשך מעבר ל 1-2 דקות - יש להזמין מד"א לצורך פינוי לבית חולים (להורים שמכירים את ילדם, וזהו לא פירכוס החום הראשון שלו - יש לקבל המלצות מרופא הילדים).

והכי חשוב (ורואים זאת בבירור בסרטון הקצר) - לשמור על קור רוח. כאשר אנחנו רגועים, אנחנו מתפקדים יותר טוב.