הקאה ושלשול

שלשול והקאות (גסטרואנטריטיס)

 
גסטרואנטריטיס (דלקת מעיים) נגרמת בעיקר מוירוסים, כשהנפוץ מביניהם הוא וירוס ה"רוטה", במיעט המקרים הגורם הוא חיידקי, אז בד"כ השלשול יהיה דמי או רירי, והמחלה תלווה בחום גבוה.
כיצד אפשר לעזור לילד המשלשל?
 
קודם כל – מניעה!
-      הגיינה! הגיינה! ושוב – הגיינה! וירוס ה"רוטה" עובר במגע, ולכן אם נקפיד על שטיפת ידיים כמו שצריך (סבון ומים), נוכל למנוע את ההדבקה. אם יש ילד משלשל בבית... צריך להקפיד לשטוף ידיים אחרי מגע בו! כדי לא להדביק את שאר בני המשפחה.
-         חיסון. במשך שנים ניסו לפתח תכשיר חיסוני שימנע את הופעת השלשול. קיימים שני תכשירים (רוטהטק ורוטהריקס) אשר מהווים חיסון נגד וירוס הרוטה. אין יעילות של 100% בחיסונים האלה, אבל החיסון מונע זיהום קשה, ומפחית את הצורך באשפוזים! את החיסון נותנים בשתיה בפה, החל מגיל 6 שבועות לחיים, ב 2-3 מנות (תלוי בסוג החיסון), הניתנות בהפרשים של בין 4-10 שבועות האחת מהשניה. אין אפשרות לתת את החיסון בגיל מאוחר יותר. החיסון ניתן במסגרת טיפת חלב.
 
טיפול:
אם הילד כבר נדבק, ומקיא ומשלשל – מה לעשות?
 
-     לשים לב למצב הכללי של הילד. האם הוא במצב הכרה מעורפל, ישנוני? האם הוא מסוגל לשתות או שהוא מקיא ללא הפסק? האם יש דם ביציאות? במצבים אלה אין זמן להתמהמה, וצריך לפנות אל רופא הילדים, שיעריך האם הילד מיובש, ואולי יש צורך בטיפול בנוזלים דרך הוריד, ואולי אף באנטיביוטיקה (במקרה של יציאות דמיות).
-         ORAL REHYDRATION THERAPY (=ORT) – מתן נוזלים פומי. זהו הטיפול המרכזי והמומלץ במקרה של גסטרואנטריטיס קל עד בינוני. הטיפול אינו כולל תרופות להפסקת השלשול או מניעת הקאה. המטרה היחידה בטיפול היא למנוע התייבשות! וזה טיפול שאפשר לבצע בבית. הטיפול הוא בנוזלים המכילים מלחים וסוכרים, כדוגמת תכשירי אלקטרורייז, מינרלי , הידראן. עדיף להימנע ממשקאות מתוקים, ממשקאות מוגזים, ואף ממים צלולים (שאינם מכילים סוכר ומלח). יש לתת את השתיה לאט לאט, ואף פעם לא בכוח, כדי לא לעודד הקאה. בתינוקות יונקים או האוכלים פורמולות, כדאי להמשיך להאכילם ללא כל שינוי (לא לעבור לפורמולה צמחית ולא לדלל את כלכלתם) כאשר משך השלשול הינו פחות משבועיים. 
-        מתן נוזלים דרך הוריד או בזונדה – כאשר הילד אינו מסוגל לשתות את התמיסות/פורמולה/הנקה, או שהוא מקיא, או כאשר מצב ההתייבשות שלו חמור, יש לספק נוזלים לילד במתן תוך ורידי או בזונדה. טיפולים אלה מבוצעים במוקד / במיון / באישפוז, תלוי בחומרת ההתייבשות.
-         פרוביוטיקה, תכשירי אבץ פומיים - במחקרים אחרונים דווח על יתרונות של טיפול בפרוביוטיקה וכן טיפול באבץ כדי לקצר את משך מחלת השלשול.
-         לא לתת תרופות עוצרות או פראמין (נגד הקאות) – יש לכל אלה תופעות לוואי... ולמה להפריע לגוף לעשות את הדבר הנכון ולהיפטר מהמזהם? הגוף יודע מה טוב לו, וזה להוציא את הזיהום ממנו, בהקאות... ובשלשול...

תגובות הוסף תגובה הוסף תגובה