ADHD - ראיון עם הילד וההורים במהלך אבחון הפרעת קשב וריכוז


ראיון עם הילד ועם ההורים
במהלך אבחון הפרעת קשב וריכוז
 

אבחון של ילד עם הפרעת קשב וריכוז מתבצע בתנאי מרפאה, בשיחה בין הרופא, לילד והוריו. במפגש זה, נערך ראיון, במטרה לקבל   כמה שיותר מידע על הרקע של הילד, כולל רקע רפואי, התפתחותי, התנהגותי. ניתן להתרשם במהלך השיחה מהתנהגות הילד במצבים שונים, וכן מהתנהגותו במרפאה.
בשלב הראשון,  הרופא ישאל ויברר את הרקע הרפואי, החל מתקופה העוברות, מהלך ההריון, מהלך הלידה, שנת החיים הראשונה כולל רכישת אבני דרך התפתחותיים, כגון ישיבה, עמידה, הליכה, עליה במדרגות (מוטוריים) ורכישת מילים, משפטים, הבנה של הוראות (שפתי). ההיסטוריה הרפואית כוללת קבלת מידע על בעיות נוירולוגיות (פירכוסים? טיקים) אצל הילד או בבני משפחתו.
כמו כן, יש צורך לברר האם הילד כבר ניסה בעבר טיפולים רפואים, קונבציונאלים או לא-קונבנציונאלים, במטרה להתמודד עם קשייו, האם תרופות וטיפלים אלה עזרו?  האם היו תופעות לואי לטיפול הללו? ואם הילד פונה להערכה בשל קשיים שנותרו למרות הטיפול התרופתי -  מדוע הפסיק את הטיפול שקיבל קודם לכן?
רוב מקרי הפרעת קשב וריכוז לא יהיו "טהורים" ונקיים מתחלואה נוספת. בכ 70% מהילדים המאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז יש תחלואה נוספת (קו-מורבידיות) אשר מתלווה להפרעת הקשב והריכוז. יש צורך לברר בשיחה ובשאלות ישירות האם קיימת תלואה נלווית נוירולוגית,  פסיכיאטרית או חינוכית, כדוגמת שינויים במצב הרוח, חרדה ודיכאון, פחדים, כפיתיות?  קשיים חברתיים, המצב החברתי בבית ובכיתה, בעיות התנהגות בבית ובבית הספר. בנוסף, יש להתמודד גם עם שאלות ישירות בנוגע לקשיים לימודיים (המבטאים קשיים חינוכיים, לקויות למידה וכד').
יש מקום חשוב לתאם ציפיות בין הרופא להוריו של הילד המאובחן. לעיתים ההורים מבקשים "לקבל אבחון, אך לא לתת לילד ריטלין". יש צורך לדעת מה המטען והידע של ההורים בנוגע לתחום האבחון והטיפול. יש הורים החוששים מטיפול בריטלין. כבר בשלב מוקדם של הראיון יש להסביר כי המטרה היא אבחון, וטיפול לפי הסטנדרטים המקובלים בעולם הרפואי הקונבנציונאלי, המבוסס על EBM=EVIDANCE BACED MEDICINE,  רפואה מבוססת מחקרית. הרופא אמור לתת מידע רפואי על המחלה, האבחנה, אפשרויות הטיפול. בסופו של דבר - ההורים הם אלה שיחליטו  אם הילד יטופל תרופתית. כמובן, יש ליידע את ההורים מהו המהלך הטבעי של ילד שאיננו מטופל בהפרעת קשב וריכוז. ידוע שהמהלך הטבעי יכול להוביל את הילד לבעיות התנהגותיות נוראיות אם אינו מטופל. 

 
ריאון הילד :
  • חובה! ההתייחסות על פי הגיל. היכולת הקוגנטיבית והשפתית. הילד צריך לדעת למה הוא מגיע, לדעת שהוא בא לפגוש רופא, "רופא של ילדים בריאים". הריאיון של הילד הוא לבד מול הרופא.
  • יש לברר את הסיבה להגעתו, תפקוד המשפחה, בעיות שחש.
  • דעותיו לגבי למידה, חברה.
 
דרכים להערכה של הילד: 
  1. תצפית ישירה: לעיתים קרובות הילד בריאיון לא יראה את מגוון הבעיות ההתנהגותיות שנצפות בסיסבה מוכרת, כולל סמני ODD (הילד המתנגד המרדן).
  2.  מבחני קשב - בהרצאה נפרדת.
  3. המלצה להשתמש בשאלונים: שימוש בשאלון יחודי ל ADHD, היא הבחירה הקלינית של הרופא.
  4.  בדיקה גופנית ונוירולוגית – סמנים דיסמורפיים, דופק ולח"ד, גובה ומשקל, מוטוריקה גסה, סמנים נוירולוגים עדינים, שיווי משקל ומנח....חייבים לבדוק את הילד, כדי לא לפספס מצבים של מחלות, כמו X שביר. או child abuse (לדוגמא, ילד שנמצאו על גופו המטוימות בזמן בדיקה פיזיקלית).
 אבחנה מבדלת
  • תסמונת אלכוהול עוברי
  • זיהומים תוך רחמיים
  • פגיעת ראש, מחלות מתקדמות של מערכת העצבים
  • מחלת בלוטת התריס
  • הפרעות גנטיות (X שביר, כרומוזומי מין)
  • נוירופיברומטוזיס
  • טורט
 
כלי עזר נוספים, לאבחון הפרעות נלוות: 
  1. אבחונים פסיכולוגים ודידקטיים
  2. מבחני אינטליגנציה
  3. מבחנים רגשיים
  4. מבחנים דידקטיים
 
לסיכום הראיון:
יתכן שאבחנו אצל הילד כמה דברים יחד, הפרעת קשב וריכוז, הפרעות למידה, דיכאון, הפרעות התנהגות וכו'... בשיחת הסיכום יש לדבר עם ההורים יחדיו, להסביר איך הגענו למסקנה ועל בסיס מה הגענו למסקנות שלנו. זה אמור לבוא על סמך הערכה שלנו, ולא רק על סמך מה שהמורה אמרה.
 
בסיכום :
  1. מתחת גיל 16 לא לערב את הילד בשיחת סיכום. כמובן יש להסביר לילד שהוא מקבל טיפול תרופתי, ולראות אם זה עוזר לו.
  2. הסבר קצר על ADHD
  3. מסקנות הבודק – חשבו לציין כיצד הגענו לאבחנה כולל הסברים על השאלונים
  4. המלצות לטיפול.
  5. לברר מה ההורים הבינו.
 

  
לאבחון - צור קשר!

אבחון הפרעת קשב וריכוז 
במרפאתו של ד"ר אבישי קרן, מומחה ברפואת ילדים, מוסמך משרד הבריאות באבחון וטיפול בהפרעות קשב וריכוז בילדים.


 בית רופאים בבני ברק (חזון איש 56)  קלינ יקה בבמושב צפריה (התאנה 248).
מרפאת בני ברק נמצאת בסמיכות לגבעת שמואל, רמת גן, גבעתיים,  פתח תקוה, והמרפאה בצפריה בסמיכות לכפר חב"ד, אחיעזר, יגל, חמד, משמר השבעה ובית דגן, יהוד, אור יהודה, קרית אונו, ראשון לציון


 
Coi בניית אתרים
דף הבית